Utsvängda sjuttiotalsjeans på modet

Smala och tajta jeans kan snart vara historia för nu ser vi alltmer av bootcutjeans och utsvängda 70-talsjeans. Men visst kan dessa jeans vara trendiga endast just nu, eftersom vi tar inspiration från 70-talet i allt mode för tillfället. Alla plagg ska andas sjuttiotal och jeansen har en stor roll i detta.

129315-jeans-pocket

I den här artikeln kan man läsa om jeansen som kan innebära slutet för ”skinny jeans” som de senaste åren varit högsta mode. Det är nämligen så att jeans med bootcut-modell gör en storstilad comeback. Även de ännu mer utsvängda sjuttiotalsjeansen har blivit alltmer poppis i år. Dessa typer av jeans kan tyckas vara svåra att kombinera med ett par skor, men faktum är att allt från boots och sneakers, till högklackade skor passar med ett par utsvängda jeans. Jeansen syns nu på allt från inflytelserika modebloggare till kändisar. De stora modekedjorna har dem, såväl som de dyrare designerhusen.

70-tal på modet

Men att vi hakar på en trend med sjuttiotal syns inte bara bland jeansen, utan sjuttiotalet genomsyrar hela modet. Inspirationen från detta årtionde har synts sedan i våras och fortsätter att göra så nu till hösten. I våras kunde man läsa i Metro att de sjuttiotalsplagg som var heta då var mockaplagg, blommiga mönster, markerade midjor, chiffongblusar och scarfs. Även jeans som material har varit hett och fortsätter att vara. Jeansjackor, jeansskjortor och jeansbyxor har synts på både män och kvinnor. I höst tar vi även inspiration av 70-talet genom att bära det här:

  • Polotröjor. Tröjan fungerar lika bra i en slimmad modell, som en bylsig variant och blir vårt absoluta favoritplagg i höst.
  • Mocka som material hänger kvar i höst och det allra hetaste plagget i mocka är kjolen.
  • Vida byxor med kort benlängd är mode just nu och dessa byxor ger möjligheten att visa upp ett par riktigt snygga skor.
  • Fuskpälsväst. Inget andas så mycket 70-tal som en härlig väst i fuskpäls. Visserligen har den här trenden synts i många år nu, men den är hämtad från sjuttiotalet och var riktigt het då.

Blir lättare att prova plagg på nätet 1605555-portrait-of-beautiful-young-woman-wearing-turtleneck

Den som vill sätta tänderna i något snyggt plagg med 70-talsvibbar kan shoppa på nätet hos exempelvis shestore.se eller någon annan populär webbshop. Den som tycker att det är lite svårt att handla kläder på nätet för att det inte går att se om det sitter snyggt och passar i storlek, kanske kan få en lösning snart. I Dagens Nyheter kan man läsa om ett svenskt företag som erbjuder ett så kallat virtuellt provrum där man i datorn eller mobilen kan testa kläder. Det behövs dock att man köpt ett plagg på sajten innan för att kunna jämföra det i storlek med resten av sortimentet. Innan det här virtuella provrummet blir något som alla använder, får man shoppa vidare på nätet och hoppas på att det blir bra. Annars kan man ju faktiskt lämna tillbaka plagget.