Kvinna som tittar på och väljer kläder från en klädställning

Säsongstrender inom mode

Trender blir mer och mer kortsiktiga och säsongsbetonade, vilket gör det svårare för vanliga människor att hänga med. Att vara inne idag är inte en garanti för att vara inne imorgon. De senaste åren har förändringstakten och modegraden verkligen förändrats i modevärlden, gäller samma snabba takter även i studentvärlden?

Olika kläder på galgar Hösten närmar sig med stormsteg. Tidningar och annan media tävlar i att vara först och störst när det gäller tips och förslag på vad som gäller i höst.  Hur ska din inredning se ut, vad ska du äta och framförallt vad ska du ha på dig? Känner du dig villrådig kring vad du ska förändra i din garderob kan du alltid vända dig till Metro Mode för att ta reda på vad som gäller trendmässigt just nu. Där tipsar man till exempel om årets två modefärger att lägga på minnet inför trendspaningen: rosa och gult. Men något att vara på det klara med att är att det idag inte räcker att bara följa de naturliga säsongsmässiga förändringarna, det krävs lite mer än så.

Internets inverkan på modet

I takt med internets inträde i våra liv och de snabba förändringscykler det medfört har trender och säsonger blivit allt mer kortsiktiga. De företag som lyckas skapa egna kortare trender, som ger sina kunder törsten att förändra stil oftare, är vinnare på denna föränderliga marknad. Och modevärlden närmar sig allt mer den digitala världen i sin förändringshastighet. Ett exempel på detta är att det har dykt upp ett nytt koncept som kallas Fast fashion, något som syftar hur produktionstiden idag i vissa fall är så snabb som 2 veckor från ritbordet till produktion. Så att du som konsument har svårt att hänga med i säsongstrenderna är därför föga förvånande.

Häng med i svängarna

Kvinna som tittar på och väljer kläder från en klädställningSäsongstrenderna är extremt korta många gånger och det viktigaste du som konsument kan göra är att inte låta företagen lura in dig i överkonsumtion. Men hur ska du då som konsument bete dig för att hänga med i denna ombytliga värld? Vårt grundläggande tips är lika enkelt som genialt: hitta din egen stil och arbeta med att utveckla den över tiden. För att underlätta denna process är ett annat tips att hitta ett antal forum och ambassadörer som du kan relatera till. Låt dig inspireras av dem och bygg vidare på din personliga stil. Använd till exempel sociala medier för att sedan följa dina ambassadörer. Och hur du gör för att hitta och följa dina ambassadörer på Instagram finns att läsa hos Dagens Media som listat i fem smarta tips på hur du kan gå tillväga.

Är modet inom studentvärlden lika föränderligt?

Precis som med övrigt mode har även de senaste årens trender fått fäste i studentvärlden, och trenderna växlar nästan i samma takt och beroende på årskull. Tiden är förbi då morfar och farfar kunde förväxlas med en student vid mottagningen. Deras gamla och enkla studentmössor sticker numer ut både på färg och form, och inte bara genom den gamla solblekta vinfläcken. Idag är studentmössan allt annat än enkel och är inte längre bara ett bevis på att du tar studenten, som den var förr. Den används även för att visa vad din årskull står för och för att visa tillhörighet till både din klass och skola. Nordic Traditions som är en av de stora leverantörerna av studentmössor i Sverige har på sin sajt gjort en bra sammanfattning av vad som gäller för 2016 års studenter och kommer troligtvis göra samma för nästkommande kull.  Så vill du hålla dig à jour med det senaste även inom studentvälden är vårt tips för att hamna rätt att ta hjälp av de stora leverantörerna när du inleder din trendspaning. Låt dem ge dig inspiration till ditt personliga uttryck på livets hittills största dag, din student och din studentmottagning. Ta självklart även hjälp av dina nyvunna ambassadörer på Instagram och ta hjälp av videon nedan för att lära dig den klassiska student sången – den har då inte gått ur tiden i alla fall!