Köp och sälj begagnade kläder

Att köpa sina jeans begagnade är inte bara snyggt, utan även miljövänligt. Men vad ska man tänka på när man handlar i andrahandsbutiker eller online?

När det gäller jeans så är de oftast allra finast när de har slitits med tiden. En idé kan då vara att köpa dem second hand på exempelvis Fyndtorget köp och sälj, som tillhandahåller massor av begagnade kläder. Hållbara lösningar blir allt mer trendigt och allt fler startar upp egna lokala loppisar eller butiker där det är möjligt att köpa, sälja och byta sina kläder. Förutom att priset är betydligt lägre och man kan spara in tusentals kronor på att handla begagnat, har andrahandsshopping även en bättre påverkan på miljön.

”Om konsumenterna köpte 1 kilo mindre nytt och 1 kilo mer second hand skulle det innebära att vi sparade 8 100 liter rent vatten per person” säger Emma Enebog som är hållbarhetschef på Myrorna.

Enligt Sveriges Radio köper vi mer kläder än någonsin vilket märks i secondhandbutikerna. Cirka 0,9 kilo begagnade kläder per år inhandlas medan 12,5 kilo nya kläder inhandlas.

Detta bör man tänka på när man köper begagnat

Man bör dock vara noggrann med att verkligen inspektera bilderna som säljaren lagt upp, och gärna kolla igenom tidigare omdömen. Har en säljare fler än tre dåliga omdömen under det senaste halvåret bör man i regel inte köpa av just den personen. Det mesta går att köpa begagnat, dock ska man vara vaksam med skor. Det är viktigt att skor passar ens fötter bra och inte är för slitna, annars kan man få åtskilliga skador på hela kroppen och speciellt ryggen kan få lida. Det är dessutom alltid bra att prova skorna innan och få säljare erbjuder returer på andrahandsskor.