Jeanssamlare

När kan en behöva hyra förråd? Några exempel: Ifall man flyttar och ens möbler behöver så placerade någonstans då man är mellan lägenheter, om man vill spara saker från barndomen men inte ha det i sin bostad, om man bor i andra hand och inte har tillgång till tillhörande förråd. Ja, eller om man helt enkelt har för mycket jeans. Det sistnämnda kanske låter mycket märkligt – men för Mats Andersson kan ett extra förråd mycket väl vara någonting han behöver. Han samlar nämligen på det berömda plagget.

Samlade jeans blev hans jobb

Det är i en artikel från Svenska Dagbladet som Mats jeansintresse har lyfts, och anledningen till att han uppmärksammas är för att han faktiskt har lyckats skapa en karriär av sitt samlande. Så här säger Mats själv om saken:

Så här tjugo år senare kan jag konstatera att mitt samlarintresse faktiskt ledde till en karriär. Jag har alltid arbetat med jeans, bland annat på Solo och Levi’s och jag förverkligade nyligen drömmen om ett eget märke när jag lanserade Indigofera prima jeans tillsammans med en annan passionerad jeanssamlare, Johan Söderlund.

300 jeans – en av världens främsta samlare

Och man skulle kunna tänka sig att det är dessa två, Mats Andersson och Johan Söderlund, som är de två enda passionerade jeanssamlare som finns i Sverige. Men så är det faktiskt inte. I en annan artikel, denna gång från Dagens Nyheter, har man lyft fram Viktor Fredbäcks – som har runt 300 par jeans och därmed är en av världens främsta samlingar av plagget. Det vore helt klart intressant att se ett möte mellan dessa samlare. Vitkor Fredbäck berättar för Dagens Nyheter att hans samlade till stor del beror på historien bakom jeansen. Han förklara:

– Driften att ständigt lära kan vara en orsak, jag läser alltid. Det jag har samlat är inte bara 100 år av jeansens historia, det är 100 år av historia. Det som fascinerar mig är historien. Inte de som har sytt kläderna, utan de som har burit dem. Hur levde de? Varför gjorde de som de gjorde? Hur såg samhället ut?

 Alltid snygg i ett par jeans

Detta är även någonting som Mats nämner i artikeln från Svenska Dagbladet och det är intressant att se likheten på deras historier. Jeans tatueringar rektangulärMen sen är ju även jeans någonting som verkligen har blivit stort, och sedan de verkligen blev stora – på 1980-talet så har det nog inte funnits någon som levt sitt liv utan att äga ett par. Men visst, att ha upp till 300 stycken jeans är väl lite väl. vi kan dock alla säkerligen vara överens om att det är otroligt snyggt med jeans, och att det är ett plagg som passar till allt. Om du är osäker (mot förmodan) hur du ska klä dig i dina jeans, kan du klicka in dig på detta modereportage där man har lyft fram en jeansguide med 20 par jeans som ger en snygg smal-effekt.