Jeansens historia

Jeansen måste vara de mest populäraste byxorna av alla. Ett par blå jeans funkar till allt och är snygga på alla. Men var kommer jeansen ifrån? Det vet de flesta jeansbärare inte. Därför har vi på BlueLovers bestämt oss för att ge våra läsare en lektion i jeansens historia.

Designas jeans av farliga djur? Nja, inte i vanliga fall. Men det finns faktiskt ett nytt japanskt märke som heter Zoo-jeans och marknadsförs som de enda jeans i världen som designats av vilda djur på zoo. Skaparna av märket har låtit klä in bollar och däck som djuren leker med, med tyget till jeansen. När djuren sedan har tuggat, rivit och bitit på tyget sys det ihop till jeans. Intäkterna från jeansen ska gå till en renovering av ett zoo i Japan.

Just stentvättade jeans, alltså jeans som är slitna redan innan köp, blev moderna långt efter de första jeansen tillverkades. Så kallade baggy jeans, jeans som är pösiga, blev även de populära senare. För att hitta baggy jeans och andra typer av byxor kan du gå in på hangmatta streetwear. De första jeansen skapades 1872 i San Fransisco. Det var Levi Strauss som uppfann dem och skräddaren Jacob Davis förverkligade dem. Nitarna, som ger förstärkning till sömmarna och gör jeans så slitstarka, var egentligen Davis idé. Men han hade inte tillräckligt med pengar för att göra en patentansökan och det var därför som Strauss kom in i bilden. Jeansen gjordes i början i brunt tyg och blev väldigt populära bland guldgrävare och andra arbetare som var ute efter slitstarka byxor. Levi Strauss började sälja jeansen under namnet Levi’s och företaget har sedan starten varit världsledande inom jeanstillverkning. På slutet av 1900-talet blev jeansen mer ett modeplagg än arbetskläder. Detta på grund av att de blev en del av rockkulturen. I Europa började det inte tillverkas jeans förrän 1948. Jeans i damstorlekar tillverkades inte förrän 1956.