denim

Jeans från ovanliga ställen

Jeansen uppfanns av skräddaren Levi Strauss i San Fransisco, och syddes ursprungligen av tyg från Genua i Italien, eller om det var från Nîmes i Frankrike. Att USA förknippas med jeans är därför inte särskilt konstigt. Men det finns intressanta jeans från många andra delar av världen också.

Sedan ungefär 20 år tillbaka har japanerna visat att de kan göra fantastiska jeans. Det började med Evis, som tvingades byta namn till Evisu och som idag kanske främst förknippas med kickers och Partille-Johnnys. Men i slutet av 90-talet var Evisu det häftigaste man kunde ha, och när det blev ute kom det andra japanska märken, som var mer diskreta och hade större omsorg om detaljerna.

Idag finns det fler japanska jeansmärken än någon kan hålla reda på: Edwin (som funnits betydligt längre än Evisu), Studio Zero, Washi (vilket tydligen betyder papper på japanska, och blandar pappersfiber i tyget) och Japan Blue är bara några exempel.

Japanerna säljer även denim till många andra länder. När amerikanska stortillverkare som Levi’s slängde ut sina gamla vävstolar, som enligt nördarna väver ett mer levande tyg av högre kvalitet, var japanerna framme och köpte dem. Därför finns det så många nytillverkade japanska jeans som ser gamla ut. Och därför görs det runt om i världen jeans av japansk denim.

Livid Jeans

Detta sker bl.a. i Trondheim, där en f.d. Carlings-anställd har gjort det som många jeansnördar drömmer om: han startade ett eget märke. Och han gick dessutom ett steg längre än vad många andra gör, och bestämde sig för att börja tillverka jeans för hand. Numera finns också en RTW-linje, som tillverkas i Portugal. I båda fallen använder man denim av högsta kvalitet: dels från japanska Kuroki, Kurabo och Nihon Menpu, men även från amerikanska Cone Mills, som precis som de japanska väverierna använder gamla vävstolar med 75 centimeters varp. Den som beställer ett par jeans från Livid kan få dem lagade gratis i Trondheim tre gånger, även om man måste betala frakten av jeansen.

Hiut Denim

En annan tillverkare som använder japansk selvedge denim, men syr sina jeans långt från Japan, är Hiut Denim i Cardigan, Wales. Här fanns tidigare en livaktig textilindustri med bl.a. tillverkning av jeans, men den försvann från orten, precis som den svenska textilindustrin. Några entusiaster bestämde sig dock för att blåsa liv i jeanstillverkningen igen. Förutom japansk denim använder man även tyg av ekologiskt odlad bomull. Och precis som många andra tillverkare har man fler modeller för män än för kvinnor. Just nu har Hiut en enda dammodell, men förhoppningsvis kommer det fler inom en snar framtid.

På Hiuts Instagram-konto finns ganska få bilder på deras plagg, men desto fler på olika saker som walesarna verkar vilja att man ska förknippa deras jeans med.