Bära jeans på studenten?

Kan man gifta sig i jeans, frågade sig Lotta Engberg i den gamla slagdängan från 1988, och visst kan man väl det om man så önskar – men kan man verkligen ha jeans på sig när man tar studenten? Absolut kan man det, då sparar man också en del pengar – studentfirandet är nämligen allt annat än billigt.

Våren närmar sig med stormsteg och eleverna som snart tar studenten är i full färd med förberedelserna inför studentdagen. Allt ska förberedas från mössa till skor och från utspring till mottagning, men viktigast är att få kostnaderna att gå ihop rent ekonomiskt. Det är dyrt att ta studenten och enligt SVT kan hela firandet sammanlagt hamna på en prislapp om 16 500 kronor om man inte ser upp. Men hur ska man då göra för att inte låta kostnaderna skena iväg alltför mycket?

Fira studenten billigt

Det finns flera knep för att hålla kostnaderna nere för sitt studentfirande. Huvudsaken är att ta studenten i sig, och allt annat är egentligen bara utfyllnad som kan skippas. Vad man dock inte ska snåla in på är sin studentmössa, men den går också att skaffa sig en snygg mössa till ett bra pris som inte kostar skjortan. Företaget ABCgruppen erbjuder till exempel studentmössor i en rad olika prisklasser, så det är faktiskt bara att välja den mössa som passar ens plånbok. Men saker som man däremot kan hoppa över är andra utsvävningar i till exempel klädsel. För visst kan man ta studenten i jeans, även om magasinet King förespråkar helkostym med dyra accessoarer till så är det inget måste. Det räcker gott och väl med en snygg kavaj och ett par mörka jeans. Fördelen med dessa plagg är att du dessutom kan använda dem igen och matcha med andra klädesplagg, vilket är desto svårare att göra om man spenderar tusenlappar på en helkostym då denna oftast är snyggast som en hel ensemble. Med andra ord har man genom att köpa jeans istället för kostym sparat in en hel del, och fler enkla spartips finns att läsa hos Konsumentverkets sajt Ungkonsument.se som listat en hel del smarta saker som den blivande studenten kan spara in på under och inför firandet.

Denna sång sjöng Lotta Engberg: